Categorie : Sfaturi utile

Tulburări alimentare

..............................................................................................................................................................................................................

 

Anorexia este una dintre tulburările alimentare care afectează în special fetele şi femeile tinere şi adulte, iar, uneori, şi băieţii sau bărbaţii. Primele semne apar, de obicei, în adolescenţă: cei afectaţi sunt îngroziţi, aproape copleşiţi de teama de a nu se îngrăşa, fiind permanent preocupaţi de forma şi de dimensiunile corpului lor. Se estimează că una din 100 de fete suferă
de această boală.

 

Simptome sau obiceiuri care pot indica o tulburare alimentară:

• dorinţa de a face mişcare (sport) tot timpul;
• obsesia că te-ai îngrăşat;
• începi să vomiţi după ce ai mâncat sau îţi provoci singur vărsături;
• adormi greu şi nu te poţi concentra la teme;
• pielea de pe gât, de pe braţe şi de pe picioare devine mai păroasă.

 

Tulburările alimentare nu au o singură cauză, ci mai multe. Uneori, acestea sunt corelate cu un moment tensionat din trecut – de exemplu, divorţul părinţilor sau emoţiile de la examene.
Bulimia este un alt tip de tulburare alimentară care presupune înghiţirea unor cantităţi foarte mari de hrană (de obicei cu multe calorii), urmată de încercarea de anulare a efectelor, prin înfometare sau prin vomă. Bulimia este mai frecventă decât anorexia şi e mai greu de detectat, deoarece greutatea celor în cauză rămâne relativ constantă. Iată câteva efecte: pielea uscată (pentru că se deshidratează) şi dinţii stricaţi, deoarece acizii gastrici atacă smalţul dinţilor.

 

Cum poţi fi ajutat?

Dacă tu, un prieten, un frate sau o soră de-a ta suferiţi de tulburări alimentare, înseamnă că aveţi nevoie de susţinerea familiei, dar şi de ajutorul medicilor specialişti. Problema trebuie tratată atât din punct de vedere fizic, prin schimbarea tipului de alimentaţie, cât şi din punct de vedere emoţional, prin înţelegerea sentimentelor care determină acest comportament. Vorbeşte cu medicul de familie sau adresează-te specialiştilor în tulburări alimentare.

 

Sursa: “Agenda Europa”


..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Informatii similare
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Stiati ca?
.................................................................................
Sănătatea este bunul tău numărul unu

iar alegerile pe care le faci acum îţi pot influenţa calitatea vieţii în anii care vin, aşa că alătură-te iniţiativei privind sănătatea tinerilor şi informează-te: http://health.europa.eu/youth


.................................................................................
Scoala pentru o Romanie Verde
Cele mai citite articole
.................................................................................
  • No results available
.................................................................................
More in Sfaturi utile (6 of 14 articles)


Comisia Europeana  a tratat problema risipei alimentelor, stabilind ca si cauze:     Supraproductia, produse diforme, defecte ale ambalajelor si produselor (productia primara si a alimentelor);     Ineficiente de stoc si strategii de marketing, cum ar fi 2 la pret de 1 (oferte de vanzare cu amanuntul);     Lipsa de informare, lipsa de planificare a cumparaturilor si confuzie in ceea ce priveste eticheta cu data:  bun inainte de  / utilizarea de catre);     Dimensiunile standard ale portiilor (catering);     Depozitare necorespunzatoare (pe tot parcursul lantului alimentar de aprovizionare);     Ambalarea inadecvata a alimentelor. Intr-un comunicat , Directoratul General pe teme de Sanatate si Consumatori prezinta cateva date de interes, inclusiv statistice si elaboreaza un mic ghid cu sfaturi pentru a evita risipa alimentelor.  Aproximativ 90 de milioane de tone de alimente se pierd anual sau 180 kg pe cap de locuitor pe an in Europa, ...