Categorie : Sfaturi utile

Risipa alimentelor

..............................................................................................................................................................................................................

Comisia Europeana  a tratat problema risipei alimentelor, stabilind ca si cauze:

  •     Supraproductia, produse diforme, defecte ale ambalajelor si produselor (productia primara si a alimentelor);
  •     Ineficiente de stoc si strategii de marketing, cum ar fi 2 la pret de 1 (oferte de vanzare cu amanuntul);
  •     Lipsa de informare, lipsa de planificare a cumparaturilor si confuzie in ceea ce priveste eticheta cu data:  bun inainte de  / utilizarea de catre);
  •     Dimensiunile standard ale portiilor (catering);
  •     Depozitare necorespunzatoare (pe tot parcursul lantului alimentar de aprovizionare);
  •     Ambalarea inadecvata a alimentelor.

Intr-un comunicat , Directoratul General pe teme de Sanatate si Consumatori prezinta cateva date de interes, inclusiv statistice si elaboreaza un mic ghid cu sfaturi pentru a evita risipa alimentelor.  Aproximativ 90 de milioane de tone de alimente se pierd anual sau 180 kg pe cap de locuitor pe an in Europa, cu exceptia deseurilor alimentare agricole si de peste aruncate inapoi in mare.  Aproximativ o treime din produsele alimentare pentru consumul uman este irosit la nivel global – aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an, potrivit FAO;

Numarul deseurilor alimentare in tarile industrializate este la fel de mare ca in tarile in curs de dezvoltare:

  • In tarile in curs de dezvoltare, peste 40% din pierderile de alimentare se intampla dupa recoltare si in timpul procesarii;
  • In tarile industrializate, peste 40% are loc la nivel cu amanuntul si a consumatorilor.

Toti actorii din lantul alimentar ar trebui sa abordeze cauzele lor specifice pentru reducerea deseurilor alimentare.

Imbunatatirea sustenabilitatii lantului alimentar este esential in lupta impotriva schimbarilor climatice, deficitul de resurse si securitatea alimentara globala.

Productia de alimente si consumul genereaza:

  • 20-30% din ansamblul efectelor asupra mediului ale UE;
  • 17% din emisiile de gaze cu efect de sera directe;
  • 28% din utilizarea resurselor materiale in UE;
  • Alte efecte asupra mediului legate de utilizarea energiei, utilizarea terenului, utilizarea apei pierderea biodiversitatii, precum si productia de deseuri.

Urmatoarele indrumari pot ajuta sa reduceti cantitatea de deseuri alimentare, sa economisiti bani si sa protejati mediul:

  1. Planificati-va cumparaturile: Stabiliti meniul pe toata saptamana. Verificati ce ingrediente mai aveti in frigider si prin dulapuri, apoi faceti o lista cu ce aveti nevoie. Luati-o cu dumneavoastra si folositi-o la magazin. Nu va lasati tentat de oferte si nu mergeti la cumparaturi daca va este foame, deoarece va veti intoarce cu mai multe produse decat cele necesare. Cumparati fructe si legume care nu sunt preambalate, pentru a putea lua exact atat cat aveti nevoie.
  2. Verificati termenele de valabilitate: Daca nu intentionati sa consumati un anumit produs a carui data de valabilitate expira in curand, cautati un altul care rezista mai mult sau pur si simplu cumparati-l in ziua in care veti avea nevoie de el. Tineti seama de datele inscrise pe eticheta si nu uitati ca: „a se utiliza pana la data de” inseamna ca produsul poate fi consumat in conditii de siguranta doar pana la data indicata (in cazul produselor din carne si peste); „a se consuma, de preferinta pana la data de”indica data pana la care produsul se mentine in stare optima. Produsele alimentare pot fi consumate, in continuare, in conditii de siguranta, chiar si dupa depasirea datei indicate.
  3. Calculati de ce buget dispuneti: Daca irositi alimente, irositi si bani.
  4. Mentineti un frigider „sanatos”: Verificati sistemul de inchidere si temperatura frigiderului. Pentru a ramane proaspete cat mai mult timp, alimentele trebuie conservate la o temperatura de 1-5 grade Celsius.
  5. Conservati alimentele conform instructiunilor de pe ambalaj.
  6. Mutati alimentele: Cand cumparati produse noi de la magazin, asezati in partea din fata a frigiderului sau a dulapului toate produsele mai vechi. Puneti-le pe cele proaspete in partea din spate, pentru a reduce riscul de a gasi ceva stricat.
  7. Serviti cantitati mici de mancare, in ideea ca cine a terminat poate sa mai ceara.
  8. Folositi resturile: In loc sa aruncatiresturile alimentare la gunoi, le puteti folosi la masa de pranz sau la cina din ziua urmatoare sau le puteti pune la congelator pentru a le folosi cu alta ocazie. Din fructele care s-au inmuiat puteti face sucuri sau placinte. La fel, legumele pot fi folositela supa.
  9. Congelati: Daca mancati doar o cantitate mica de paine, puneti-o la congelator cand ajungeti acasa si scoateti doar cateva felii cu cateva ore inainte de masa. Faceti acelasi lucru cu portii de mancare gatita la care puteti apela in serile cand sunteti prea obosit pentru a mai gati.
  10. Transformati-le in ingrasamant pentru gradina: Unele deseuri alimentare sunt inevitabile, asa ca de ce sa nu adunati cojile de fructe si legume pentru a le folosi in gradina? In cateva luni puteti obtine compost pentru plantele dumneavoastra. Daca ati gatit si ati produs, astfel, deseuri alimentare, le puteti aduna si pe acestea. Pulverizati deasupra lor un strat de microbi speciali si lasati-le la fermentat in recipientul utilizat in acest scop. Produsul rezultat poate fi utilizat in sere si gradini.

 


..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Informatii similare
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Stiati ca?
.................................................................................
Adevărul despre produsele contrafăcute

 

Se înregistrează o explozie a bunurilor contrafăcute sau copiate şi vândute ilegal. Dar de ce nu ar trebui să cumpărăm falsuri? Există o mulţime de motive – poţi să ai de suferit, cei care fac afaceri legal pot avea de suferit sau poţi să susţii fără să vrei crima organizată şi terorismul. Vameşii de la graniţele UE descoperă cantităţi din ce în ce mai mari de produse contrafăcute, cum ar fi medicamente, alimente, apă îmbuteliată, echipamente electrice, jucării, CD-uri, DVD-uri, jocuri pentru calculator, îmbrăcăminte de firmă, poşete, bijuterii, ceasuri, produse cosmetice şi băuturi alcoolice.

Este dificil de determinat valoarea pierderilor provocate de bunurile contrafăcute şi piratate, însă după unele estimări s-ar ridica la 355 de milioane de euro anual. În 2006, vămile din UE au confiscat peste 128 de milioane de bunuri contrafăcute şi piratate din aproape întreaga gamă de produse existente pe piaţă. În afară de medicamentele confiscate, care au crescut cu 380% comparativ cu 2005, creşterea numărului de articole de uz personal reţinute constituie de asemenea un motiv de îngrijorare dacă ne gândim că printre acestea se numără produse precum creme, pastă de dinţi şi lame de ras. Una din cauzele acestei explozii în comerţul cu falsuri este posibilitatea producerii lor în prezent la scară industrială. Profiturile astfel obţinute cresc şi foarte multe organizaţii internaţionale ilegale sunt acum implicate în activităţi de contrafacere.


E periculos

Cele mai multe produse contrafăcute sunt fabricate de entităţi anonime care nu respectă cerinţele de sănătate, siguranţă şi calitate. Prin urmare, aceste bunuri contrafăcute au deseori o calitate inferioară şi uneori sunt chiar periculoase. Iată câteva exemple de produse contrafăcute periculoase:

• Plăcuţe de frână care pot duce la producerea unui accident dacă nu funcţionează.
• Vodcă la care s-a folosit antigel.
• Instrumente pentru chirurgie care pot afecta desfăşurarea operaţiilor medicale.
• Ţigări cu un nivel ridicat de gudron.
• Cremă de protecţie solară cu un nivel necorespunzător sau inexistent de protecţie împotriva razelor ultraviolete de tip A sau B.

Înainte să cumperi un produs, ar fi bine să te gândeşti la următoarele trei lucruri (cei trei P):

• Persoana – de la cine cumperi?
• Locul („place” în engleză) – comercianţii care fac afaceri legal nu vând pe stradă.
• Preţul – dacă preţul pare prea mic pentru un produs autentic, atunci probabil că este un fals.


De ce nu e bine să cumpărăm produse contrafăcute?

În afară de riscurile şi pericolele implicate, dacă ai cumpărat un produs contrafăcut şi constaţi că are defecte, va fi foarte dificil sau imposibil să fii desbăgubit. Costurile sunt enorme în toată lumea şi ele se referă la pierderea veniturilor cuvenite, afectarea companiilor care fac afaceri legal şi la consecinţele asupra ocupării forţei de muncă. S-a estimat că profiturile anuale din activităţile provenite din bunuri contrafăcute sunt echivalente cu sumele cheltuite pe turism la nivel mondial. Mai rău chiar, poţi să susţii fără să vrei crima organizată şi terorismul.

 

Sursa: “Agenda Europa”


.................................................................................
Scoala pentru o Romanie Verde
Cele mai citite articole
.................................................................................
  • No results available
.................................................................................
More in Sfaturi utile (7 of 14 articles)


Ghidul cuprinde o serie de informaţii utile privind încheierea unei asigurări medicale pentru cetăţenii care călătoresc în diferite state, principalele norme de igienă care trebuie respectate şi recomandări pentru cetăţenii care decid să se deplaseze în străinătate pentru a urma un tratament medical. Ghidul privind asistenţa medicală a fost realizat de către Departamentul Consular, cu sprijinul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi în colaborare cu misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Pentru a descarca formatul PDF click aici! Sursa: Ministerul Afacerilor Externe       ...