Categorie : Informatii generale

Risipa alimentara in Romania. Prevederi legislative!

..............................................................................................................................................................................................................

In data de 17 noiembrie 2016 a fost publicata Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare suspendata apoi prin Ordonanta de urgenta nr. 45 din 30 iunie 2017  pana in data de 1 Decembrie 2017

Risipa alimentara se intelege situatia in ruma careia alimentele ies din circuitul consumului uman din pricina degradarii si sunt distruse, conform legislatiei in vigoare”

Masurile de diminuare a risipei alimentare

Masurile care trebuie luate de operatorii economici, respectand ierarhia de prevenire a generarii deseurilor alimentare, se refera la:

 1. masuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lantul agroalimentar, incepand cu productia, procesarea, depozitarea, distributia, comercializarea, ajungand pana la consumatorul final, inclusiv in sectorul de industrie hoteliera si al serviciilor alimentare;
 2. masuri privind vanzarea cu pret redus a produselor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum;
 3. masuri privind transferul alimentelor prin donare sau sponsorizare, pentru consumul uman, dar aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, catre entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar ca urmare a inregistrarii ANSVSA, cu obligatia respectarii prevederilor legale cu privire la conditiile de igiena, inclusiv cerintele privind temperatura pe perioada depozitarii si transportului, precum si la etichetarea corespunzatoare;
 4. masuri pentru directionarea subproduselor nedestinate consumului uman conform Regulamentului (CE) nr. 1.774/2002 al Parlamentului European si al Consiliului din 3 octombrie 2002 de stabilire a normelor sanitare privind subprodusele de origine animala care nu sunt destinate consumului uman, categoria a 3-a pentru consumul unor categorii de animale;
 5. masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal prin transformarea in compost;
 6. masuri pentru directionarea produselor agroalimentare devenite improprii consumului uman sau animal in vederea valorificarii lor prin transformare in biogaz;
 7. masuri privind dirijarea catre o unitate autorizata de neutralizare a produselor ramase dupa parcurgerea etapelor de mai sus.

Directionarea alimentelor aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, provenite din donatii sau sponsorizari, se face catre operatorii din sectorul agroalimentar prevazuti la punctul2  acestora fiindu-le interzisa comercializarea in orice mod a alimentelor catre alti operatori din sectorul alimentar sau direct consumatorului final.

Operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi catre asociatii, fundatii si intreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, contra unei sume maxime de 3% + TVA din pretul de achizitie, in cazul comerciantilor, si de 3% + TVA din pretul de productie, in cazul producatorilor si procesatorilor.

Asociatiile si fundatiile pot comercializa alimentele oferite, cu maximum 25% + TVA din pretul de achizitie, in cazul preluarii de la comercianti, respectiv cu maximum 25% + TVA din pretul de productie, in cazul preluarii de la producatori sau procesatori.

Amenzi aplicate

Potrivit Legii nr. 217/2016, incalcarea masurilor prevazute mai sus se sanctioneaza cu amenda contraventionala, diferentiata in functie de tipul operatorului economic:

 • amenda de la 1.000 lei la 3.000 lei, pentru microintreprinderi;
 • amenda de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru intreprinderi mici si mijlocii;
 • amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru intreprinderi mari.

Transferul alimentelor catre entitatile inregistrate A.N.S.V.S.A. se face in baza unui contract de donatie sau sponsorizare.

Conform Ordonantei de urgenta nr. 45 din 30 iunie 2017

O serie de masuri prevazute in lege sunt lipsite de claritate si previzibilitate si creeaza dificultati in aplicare.

Utilizarea sintagmelor: „aproape de expirarea datei-limita de consum“ sau „….entitati, devenite operatori din sectorul agroalimentar“, este una neclara.

Astfel nu este foarte clar definit cine sunt operatorii economici care trebuie sa aplice acest act normativ, fiind o prevedere cu caracter general.

Data-limita de consum este un termen relativ care poate varia foarte mult in functie de specificul fiecarui produs. Prevederile referitoare la vanzarea produselor cu 3% plus TVA din pretul de achizitie poate crea o retea paralela de comercializare a produselor agroalimentare care au fost supuse prevederilor referitoare la reducerea risipei de alimente. In prezent se afla in dezbatere parlamentara Codul economic care ar trebui sa fie armonizat cu aceste prevederi referitoare la comercializarea produselor cu 3% plus TVA din pretul de achizitie sau de productie. In actul normativ nu sunt prevederi exprese referitoare la autoritatile care efectueaza constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor.

“…asociatiile si fundatiile pot comercializa alimente aflate aproape de expirarea datei-limita de consum, creeaza premisele ca produsele alimentare destinate consumului uman sa ajunga la destinatarul final si, implicit, sa fie consumate intr-o stare de degradare improprie consumului astfel incat sa produca consecinte extrem de negative pentru sanatatea omului”

InfoCons implementeaza in parteneriat cu  Lithuanian Consumer Institute, Green Liberty (Letonia) , The Estonian Union of Co-operative Housing Associations (EKYL), Centre for education and informing consumers (Croatia), Bulgarian National Association Active Consumers si  Consumers Association of Bangladesh (CAB), Proiectul european –  Global learning approach on food waste in non-formal education finantat de Comisia Europeana prin Directorate General for Developmnet and Cooperation – EuropeAid.

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!** din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615*** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal


..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Informatii similare
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Stiati ca?
.................................................................................
Cum să te protejezi de soare

 

Vrei să te bronzezi vara asta şi să arăţi bine pe plajă? Înainte de a te întinde la soare, trebuie să ştii că bronzul poate părea „sănătos”, dar câteodată este şi foarte periculos. Expunerea prelungită la soare poate duce la apariţia cancerului de piele.


Sugestii pentru a te proteja de soare

• Cremele protectoare te feresc într-o oarecare măsură de razele ultraviolete. Cu cât este mai mare factorul de protecţie al cremei, cu atât te protejează mai bine. Când alegi o cremă, caută una cu factorul 15 sau chiar mai mare, care să te protejeze în acelaşi timp şi de ultravioletele B, responsabile de arsurile pielii, şi de ultravioletele de tip A, care au cele mai grave efecte pe termen lung şi care pot duce la creşterea riscului de cancer al pielii. Indiferent ce se spune prin reclame, niciun produs cosmetic nu poate bloca total efectul periculos al razelor soarelui. În Uniunea Europeană, sunt în curs de aplicare schimbări ale modului în care se face prezentarea produselor pe etichetă, pentru a te ajuta să alegi produsele cele mai sigure.
• Bea multă apă.
• Stai la umbră între orele 11 şi 15, când soarele este cel mai puternic.
• Crema de protecţie este doar una dintre formele prin care te poţi apăra de soare, dar ar fi bine să porţi şi pălărie, haine sau ochelari care să te protejeze.
• Dacă ai pistrui sau aluniţe, dacă în familia ta au existat cazuri de cancer al pielii sau dacă te arzi uşor, atunci trebuie să ai şi mai multă grijă când te expui la soare.
• Nici solarele nu sunt mai sigure. În Irlanda, de exemplu, este interzis accesul la solare tinerilor sub 18 ani, din cauza riscului de melanom. Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer al pielii, având o incindenţă mai mare la adolescenţi decât la adulţi.

 

Ştiai că…:

• … arsurile grave ale pielii, apărute înainte de vârsta de 15 ani, pot dubla riscul cancerului de piele?
• … e mai bine să nu te iei după vedetele bronzate? Prea mult soare îţi afectează tenul, făcând să apară riduri, pungi sub ochi sau pete maronii care nu mai dispar niciodată.
• … radiaţiile UV străpung şi norii? Aşadar, e preferabil să te dai cu cremă de protecţie chiar şi în zilele noroase de vară.

 

Sursa: “Agenda Europa”


.................................................................................
Scoala pentru o Romanie Verde
Cele mai citite articole
.................................................................................
 • No results available
.................................................................................
More in Informatii generale (2 of 20 articles)


  „Mâncăm ce avem pe masă.” Asta li se spunea probabil părinţilor noştri. Dar în ziua de astăzi suntem copleşiţi de alegeri, iar întrebarea este cum să alegem ce este cel mai bun pentru noi când alimentele există din abundenţă. Se estimează că 40% dintre copiii din România sunt supraponderali. Supraponderabilitatea poate duce la boli cronice, precum diabetul, afecţiuni ale inimii şi cancer. Se spune că suntem ceea ce mâncăm şi deşi o alimentaţie bună nu este un leac în sine, aceasta ne ajută foarte mult să prevenim astfel de probleme… Ceea ce mâncăm are un impact important asupra vieţii noastre: în Europa, şase dintre principalii şapte factori care duc la o moarte prematură sunt legaţi de cum mâncăm, bem şi facem mişcare. Cea mai bună reţetă O dietă echilibrată în combinaţie cu mişcarea în mod regulat asigură cea mai bună reţetă pentru o viaţă sănătoasă. Ştim cu toţii asta, ...