Categorie : Informatii generale

Obezitatea, maladia secolului 21 – Rebeca Walter – Președinte Fundația Wings

..............................................................................................................................................................................................................

Obezitatea, maladia secolului 21, mai aproape decăt ne imaginăm!

 

Împreună putem schimba opinii; putem schimba mentalități; putem schimba vieți. Haideți să începem cu noi! Avem această datorie – Rebeca Walter – președinte Fundația Wings

 

Întotdeauna poporul român a știut să țină pasul cu schimbările. Ele au avut și au un impact major asupra lui, asupra generațiilor. Am trecut de la generația comunistă la generația Pro, apoi a venit generația fast- food, iar acum crește generația I-pad, I-phone. Lipsa activităților sportive, faptul că sportul a devenit o disciplină opțională în școli, alimentația dezechilibrată și consumul iresponsabil pot avea, și au efecte dezastruoase asupra sănătății noastre și a copiilor noștri.

 

În acest context, Fundația Wings a demarat la finele anului trecut în parteneriat cu A.N.P.C.P.P.S un program pilot de combatere a obezității infantile. Acesta se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 și 14 ani, ce prezintă dereglări grave de greutate. Programul ”Trăin Sănătos” se dorește a fii mai mult decat un program de slăbit. Acesta urmărește deprinderea unui stil de viață sănătos și reintegrarea socială a copiilor marginalizați din cauza problemelor de greutate.

 

Dacă până nu demult România era recunoscută în lume pentru performanțele remarcabile ale sportivilor săi, în ultimii ani ne-am facut loc pe podium în clasamentul supraponderalilor și aceasta nu este o performanță demnă de invidiat.

 

Datele oferite de Institutul de Endocrinologie C.I. Parhon ar trebui să tragă pentru noi toți un semnal de alarmă: un român din patru suferă de obezitate și 30% dintre românce și 20% dintre români sunt obezi.

 

Hrana prea bogată în zaharuri și grăsimi nocive precum și activitatea fizică redusă se numără printre principalele cauze ale obezității, care reprezintă un factor de risc în aproximativ 75% din bolile contemporane precum și principala cauză a unor maladii cornice precum diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare, hipertensiunea arterială, accidentele vasculare cerebrale sau chiar a unelor forme de cancer.

 

Dintre cei peste 5.5 milioane de oameni afectați de obezitate, doar 10% merg la un control medical și numai 1% dintre ei sunt inclusi într-un program național de educație împotriva obezității.

 

Un fapt foarte îngrijorător este incidența alarmant de mare a acestei maladii în randul copiilor; 40% dintre copii români sunt obezi. Specialiștii susțin că la baza acestor cifre stă faptul că nu avem o cultură a sportului și că raspundem prea vigilent la această avalanșă de alimente de o calitate îndoielnică.

 

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, apreciază că, în România, mediul familial nu oferă un exemplu bun pentru copii. Cei mici nu au discernamantul necesar de a alege ceea ce este sănătos; de cele mai multe ori aceștia sunt la “discreția” bunicilor, a părinților, a reprezentanților diverselor instituții scolare și ajung să devină dependenți de alimente sărace în nutrient esențiali sau care nu sunt potrivite pentru ei/varsta lor.

 

Un alt pericol în ceea ce priveste educația copiilor este faptul că mulți dintre aceștia adoptă de la o vârstă foarte fragedă un stil de viață sedentar. Copii se obisnuiesc să își petreacă prea mult timp în casă, în fața televizorului sau la calculator, primesc jucării care îi țin prea ocupați, iar părintii neglijează importanța activităților fizice în buna dezvoltare a oricărui copil.

 

Cu toate că mulți dintre părinți încearcă să evite implicarea copiilor în activități sportive până când aceștia ajung la vârsta de 9-10 ani, specialiștii încurajează cooptarea acestora în sporturi de echipă care pe lângă îmbunătățirea funcțiilor motorii ajută la dezvoltarea relațiilor cu copii de aceași vârstă. În cazul în care copilul nu este compatibil cu sporturile de echipă, acesta poate ramâne activ din punct de vedere fizic optând pentru activități individuale: înot, gimnastică, tenis sau dans. Un aspect important de care trebuie ținut cont este faptul că, cel puțin la vărste fragede, copii au un grad de dezvoltare diferit și trebuie încurajați să nu renunțe.

 

Cu toate că există puține studii despre efectele pe termen lung ale obezității din copilărie asupra stării de sănătate a adultului, se pare că aceasta măreste semnificativ riscul unei sănătați precare la maturitate, indiferent dacă adultul suferă sau nu de această condiție. Cel mai mare risc pe termen lung pentru persoanele afectate de obezitatea din copilărie este continuarea stării și la maturitate, asociată cu numeroasele riscuri asupra sănătății și a calitatii vietii. Din acest motiv este extreme de important să identificăm și să acționăm din timp pentru remedierea cat mai urgentă a situației înainte de maturizarea copiilor.

 

Odată ce au depășit greutatea ideala, persoanele supraponderale ajung să se învartă într-un cerc vicios, care le agravează starea de sănătate și le scade dramatic calitatea vietii. Studiile arata că 90% dintre obezii din România se găsesc în această situație în principal datorită alimentației nechibzuite și în exces combinat cu un nivel scăzut de activitate fizică și cunoștiințe despre ce înseamnă să ai un stil de viață sănătos.

 

Trebuie să ajungem să întelegem că obezitatea e o boală, o epidemie globala care poate fi însă tratată cu voință, ambiție și dorință fermă. Întotdeauna poporul român a știut să țină pasul cu schimbările. Trebuie ca și până acum să luam atitudine, să fim unuți în fata acestei probleme care ne privește pe toți!

 

În numai două luni de la începerea activităților cu prima serie de copii cooptată în program, au fost înregistrate efecte vizibile, demonstrând că prin adoptarea unor ”bune practici” alimentare și sportive oricine, indifferent de vârstă sau capacitatea sportivă, poate, cu ambiție și sprijin din partea unor profesioniști dedicați, să facă o schimbare în bine.

 

În colaborare cu A.N.P.C.P.P.S, Fundația Wings își propune extinderea programului și a campaniilor de informare la nivel național, precum și diversificarea activităților derulate pentru a atinge un număr cat mai mare de beneficiari, atât din mediul urban căt și rural. Pentru acest an, Fundația Wings are pregătite acțiuni și campanii de informare în colaborarea cu mai multe scoli din București în vederea unei mai bune informări a copiilor și părinților despre beneficiile imediate și pe termen lung ale unui stil de viață sănătos și modalitățile aflate la îndemâna oricui pentru obținerea acestuia. Sănătatea unei țări depinde de sănătatea poporului său.

 

“Apreciem implicarea și ridicăm la rang de “CEL MAI FRUMOS GEST UMANITAR” pe cei ce doresc să se implice activ în derularea proiectelor noastre ca parteneri, donatori, voluntari, susținători ai fundației, prin acordarea de diplome, recunoaștere și mulțumire prin orice mijloace publicitare și de informare mass media.” – declară Rebeca Walter- președinte Fundația Wings.”

 

Pentru mai multe informații referitoare la programul ”Traim Sănătos” vizitați siteul www.fundatia-wings.ro.


..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Informatii similare
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Stiati ca?
.................................................................................
„Dispărut” în fum

 

Un fumător din UE îşi aprinde în medie 14 ţigări pe zi – puţin sub un pachet. Un număr de 14 ţigări pe zi, 14 decizii distincte de a lăsa la o parte orice precauţie… şi pentru ce? Ai mai auzit asta: tutunul este cea mai mare cauză individuală a mortalităţii, bolilor şi dizabilităţilor ce ar putea fi prevenite în Uniunea Europeană. Fumatul cauzează moartea a 650.000 de persoane în fiecare an. Cu toate acestea, chiar în faţa unor astfel de dovezi ştiinţifice, oamenii tot fumează.


Cum să renunţi la acest obicei

UE a adoptat o serie de legi pentru a reduce consumul de tutun. Reclamele la tutun sunt interzise, pe pachetele de ţigări apar avertismente clare cu privire la riscurile pentru sănătate, ilustrate adesea cu imagini vii, iar un număr tot mai mare de ţări au interzis fumatul în spaţiile publice. Totuşi, o treime dintre europeni continuă să fumeze. Indiferent de câte legi bine intenţionate se pun în aplicare, fumatul este în definitiv o decizie personală. Numai tu singur te poţi proteja de efectele negative ale consumului de tutun. Înainte de a-ţi aprinde o ţigară, gândeşte-te! De ce să te laşi influenţat sau să cedezi presiunii celorlalţi? Chiar este fumatul aşa de interesant? Nu te gândeşti şi la riscul pe care îl prezintă fumatul pasiv pentru cei din jurul tău? Deci, ce decizie vei lua? Dacă fumezi şi vrei să te laşi, poţi obţine ajutor apelând la medic, la servicii de consiliere, la centrele de asistenţă, la liniile de urgenţă şi chiar online.

 

Sursa: “Agenda Europa”


.................................................................................
Scoala pentru o Romanie Verde
Cele mai citite articole
.................................................................................
  • No results available
.................................................................................
More in Informatii generale (6 of 20 articles)


  În secolul nostru, se vorbeşte tot mai des despre obezitate ca despre o epidemie a civilizaţiei moderne. Obezitatea este o boală de nutriţie care se manifestă printr-o creştere exagerată a greutăţii corporale. Această afecţiune apare ca urmare a unui exces de alimente, care se depun sub formă de grasime, sau din cauza unor dereglări endocrine. Alarmant este faptul că în Europa se înregistrează o creştere îngrijorătoare a acestei boli în rândul tinerilor. Obiceiurile nesănătoase de nutriţie, la care se adaugă orele nesfârşite petrecute în faţa computerului sau a televizorului, duc la acumularea kilogramelor nedorite. În plus, tot mai puţini tineri frecventează orele de educaţie fizică sau practică un sport.   Statistici: 1. În multe ţări europene, procentul adulţilor obezi a crescut de câteva ori, din 1980 şi până astăzi. Rata de obezitate tinde să fie mai mare la femei decât la bărbaţi. În Romania, rata obezităţii este de 25%, ...