Majoritatea celor care fumează devin dependenţi. Nicotina – una dintre componenetele tutunului – este principalul agent răspunzător pentru depedenţa pe care o exercită tutunul asupra organismului uman. Cu cât eşti mai tânăr când te apuci de fumat, cu atât e mai mare riscul să devii dependent. Majoritatea fumătorilor devin dependenţi înainte de 18 ani. Cercetările arată că aproximativ 20% dintre tinerii de 15 ani fumează în mod regulat. Vestea bună este că, dacă te laşi repede de fumat, poţi scăpa de efectele negative asupra organismului tău în 10-15 ani, iar sănătatea ta se va îmbunătăţi pe zi ce trece!
De ce trebuie să renunţi la fumat?
• În ultimii 50 de ani, s-a dovedit că fumatul poate duce la apariţia cancerului de plămâni. Dar el provoacă şi alte boli ale inimii, ale creierului sau ale plămânilor, fiind responsabil pentru alte 50 de boli şi de afecţiuni.
• Jumătate dintre cei care continuă să fumeze îşi vor pierde viaţa din această cauză, iar durata vieţii lor se reduce în medie cu 16 ani.
• Tinerii care fumează se îmbolnăvesc mai des decât nefumătorii şi au de şase ori mai multe şanse să sufere de boli respiratorii. Fumatul duce la diminuarea performanţelor sportive şi sexuale, determină apariţia ridurilor şi are drept efect pierderea strălucirii părului!
• Ţigara înseamnă şi bani aruncaţi în vânt! Dacă fumezi 20 de ţigări pe zi, asta te costă cam 1.825 RON pe an. Gândeşte-te numai câte ţi-ai fi putut cumpăra cu aceşti bani!
Afară, în frig!
Şi nefumătorii devin fumători pasivi, atunci când respiră fumul emanat de ţigările celor din jur. Fumatul pasiv este la fel de dăunător pentru sănătate. De aceea, în Europa, fumatul a început sa fie interzis în instituţii şi în locuri publice – birouri, mijloace de transport în comun, spitale, baruri, restaurante. Plăcerea de a fuma se reduce la jumătate dacă eşti obligat să stai afară, pe ploaie sau frig, ca să tragi un fum.
• În Irlanda, în Norvegia, în Italia, în Suedia şi în Malta, fumatul a fost interzis în spaţiile publice, inclusiv în baruri şi în restaurante.
• Aceste interdicţii încep să funcţioneze şi în Marea Britanie şi în Belgia.
• Estonia, Lituania, Luxemburg şi Spania şi-au înăsprit legile în privinţa fumatului.
• Statisticile arată că, de când s-a interzis fumatul în spaţiile publice, două treimi dintre fumătorii din New York au încercat să renunţe la fumat.
Şi tu poţi!
Cu cât amâni mai mult, cu atât va fi mai greu să te laşi de fumat. Nu amâna decizia de a renunţa la fumat, doar pentru că mâine ai examen, probleme sentimentale sau vrei să te distrezi în oraş.
• Nu trebuie să treci singur prin această încercare. Poţi fi ajutat. Uniunea Europeană te ajută, pentru o viaţă fără tutun! Campania http://www. help-eu.com include sfaturi practice despre cum să te laşi de fumat, site-uri utile şi un test care îţi măsoară dependenţa de tutun. În România, găseşti aceleaşi informaţii la http:// www.fumat.ro; http://www.nututun.ro;http:// www.sanatatea.com.
• Poate că e greu să te laşi de fumat, dar milioanele de foşti fumători din Europa ne arată că se poate. Nicotina este un drog puternic şi ai nevoie de multă voinţă ca să scapi de dominaţia ei. Cei mai mulţi spun că primele 2-3 zile sunt foarte dificile, dar te simţi mai bine din a patra zi. Printre simptomele specifice, când renunţi la fumat, se numără iritabilitatea, lipsa somnului şi nervozitatea. Dar toate astea trec până la urmă.
• Dacă dependenţa ta este foarte mare şi fumezi de mai mulţi ani, ar fi bine să te gândeşti şi la terapii/metode suplimentare, cum ar fi folosirea plasturilor sau a gumei de mestecat anti-fumat. Ideea este să renunţi treptat la nicotină, prin reducerea dozei.
• Vezi ce au de spus şi alţi tineri europeni despre tutun: vizitează http://www. youthandtobacco.com şi citeşte Manifestul. Lucrurile se schimbă, aşa că ţine şi tu pasul!
Sursa: “Agenda Europa”