Celor mai mulţi dintre noi ne place soarele. Acesta acţionează ca un încărcător pentru acumulatorii corpului şi ne asigură energia necesară pentru tot restul anului. Dar nu cumva ne facem mai mult rău decât bine? Reacţia corpului uman la soare implică mai mult decât colorarea pielii. Pe lângă efectul de bronzare, razele soarelui declanşează eliberarea de endorfină – o substanţă naturală a corpului cu efect euforic – şi stimulează de asemenea producţia de vitamina D. Numai motive ca să stăm la soare, nu? Să nu ne grăbim! Experţii ne avertizează că bronzul nu este bun. Bronzul este un semnal că pielea suferă, susţin aceştia, un semn că ai nevoie de o formă de protecţie. Prea mult soare poate duce la afecţiuni ale ochilor, apariţia de pete pe piele, pistrui, riduri şi chiar cancer de piele.
Limitează expunerea
Niciun produs nu îţi asigură o protecţie totală împotriva razelor ultraviolete ale soarelui, indiferent de afirmaţiile de pe ambalaj. Factorii de risc sunt diferiţi, dar există câteva recomandări generale:
»» Stai departe de soare în mijlocul zilei.
»» Poartă accesorii: pălăriile, ochelarii de soare şi parasolarele au un scop – foloseşte-le!
»» Foloseşte cremă de protecţie cu un factor de 15 sau mai mare şi care te protejează atât împotriva radiaţiilor UVA (care „îmbătrânesc” pielea), cât şi a celor UVB (care provoacă arsuri). Aplică crema din abundenţă şi reaplică după ce ai intrat în apă sau te-ai uscat.
»» Evită saloanele de bronzat până la 18 ani. Razele pe care acestea le folosesc sunt şi mai severe decât cele ale soarelui!
Sursa: “Agenda Europa”