Categorie : Sfaturi utile

Ce sunt programele nationale de sanatate?

..............................................................................................................................................................................................................

Programele nationale sunt un ansamblu organizat de activitati si servicii, instituite prin lege in scopul prevenirii si tratarii unor boli cu consecinte grave asupra starii de sanatate a populatiei si, in unele cazuri (SIDA, TBC), cu risc epidemiologic crescut. Activitatile profilactice si tratamentul specific acestor boli sunt finantate din Bugetul statului si din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, in limite stabilite anual prin Legea Bugetului de Stat.

Programele nationale sunt proiectate, implementate si coordonate de Ministerul Sanatatii, iar obiectivele lor sunt stabilite de aceeasi institutie impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, Colegiul Medicilor din Romania, Camera Federativa a Medicilor, cu reprezentanti ai asociatiilor profesionale stiintifice medicale, ai clinicilor universitare, unitatilor de cercetare, organizatiilor neguvernamentale, sindicatelor, patronatelor, ai ministerelor si institutiilor centrale cu retea sanitara proprie, precum si cu reprezentanti ai populatiei.

Ministerul Sanatatii si Familiei organizeaza impreuna cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate licitatii la nivel national pentru achizitionarea medicamentelor si materialelor sanitare specifice pentru consumul in spitale si in ambulatoriu, in vederea realizarii programelor de sanatate, cu respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice, inclusiv a celor referitoare la aplicarea procedurii de licitatie electronica.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este autorizata sa incheie si sa deruleze contracte de achizitii publice pentru medicamentele si materialele specifice necesare realizarii programelor de sanatate ale caror cheltuieli se cuprind in bugetul acesteia.

La nivel national se deruleaza 4 programe de sanatate, dupa cum urmeaza:
1. Program comunitar de sanatate publica;
2. Program de prevenire si control al bolilor netransmisibile;
3. Program de sanatate a copilului si familiei;
4. Program de administratie sanitara si politici de sanatate.
Programele 3 si 4 au finantare exclusiv de la bugetul de stat prin Ministerul Sanatatii.
Programele 1 si 2 sunt structurate in subprograme. Pentru unele subprograme exista finantare atat de la bugetul de stat cat si din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

CINE POATE BENEFICIA DE PROGRAMELE NATIONALE DE SANATATE?

Beneficiarii subprogramelor nationale de sanatate sunt:
– persoanele asigurate care prezinta afectiuni incluse in programele nationale;
– persoanele care nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte surse si prezinta afectiuni incluse in programele nationale.

CUM POATE BENEFICIA UN BOLNAV DE PROGRAME NATIONALE?

Pentru persoanele asigurate cel mai important este sa efectueze controlul periodic anual, in scopul depistarii precoce a bolilor cronice. In cazul suspectarii existentei unei afectiuni cronice, medicul de familie va indruma asiguratul catre un medic specialist. Acesta va confirma sau va infirma suspiciunea si va stabili daca pacientul indeplineste criteriile de includere in subprogram si momentul includerii acestuia in subprogram, cu incadrarea in bugetul aprobat. Pentru unele programe exista si lista de asteptare.

Persoanele neasigurate pot beneficia de asemenea gratuit de programele nationale de sanatate din momentul diagnosticarii unei boli cuprinse in aceste programe.

Neasiguratii care suspecteaza ca au o asemenea boala trebuie insa sa se prezinte la un medic specialist, care va confirma sau infirma suspiciunea.

CARE ESTE BUGETUL DIN FNUASS ALOCAT FINANTARII PROGRAMELOR IN ANUL 2005?

1.Program comunitar de sanatate publica: 1.163,5 miliarde lei ROL;
2.Program de prevenire si control al bolilor netransmisibile: 6.838,1miliarde lei ROL.

Total buget programe nationale: 8.001,6 miliarde lei ROL.

Sumele alocate din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru finantarea subprogramelor de sanatate se utilizeaza pentru asigurarea in spital si in ambulatoriu a unor medicamente si materiale sanitare specifice unor boli cu consecinte grave asupra starii de sanatate a populatiei.

CARE SUNT PROGRAMELE SI SUBPROGRAMELE FINANTATE DIN FONDUL NATIONAL UNIC DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE IN ANUL 2005?

1. Program comunitar de sanatate publica
Subprograme:
1.2 Supravegherea si controlul infectiilor HIV/SIDA
1.3 Supravegherea si controlul tuberculozei

2. Program de prevenire si control al bolilor netransmisibile
Subprograme:
2.1 Prevenirea si combaterea bolilor cardiovasculare
2.2 Preventie si control in patologia oncologica
2.3 Preventie si diagnostic precoce in alte boli neurologice
2.4 Preventie si control in diabet si alte boli de nutritie
2.6 Preventie in patologia nefrologica si dializa
2.7 Preventie si control a hemofiliei si talasemie
2.8 Preventie in patologia endocrina
2.9 Preventie in traumatologie si in ortopedie
2.12 Transplant de organe si tesuturi

Subprogramele 1.1, 2.5, 2.10, 2.11, 2.13, 2.14, sunt finantate de la Bugetul de Stat si sunt derulate de catre Ministerul Sanatatii.

CARE SUNT BOLILE CUPRINSE IN PROGRAME NATIONALE DE SANATATE?

Afectiunile cuprinse in subprogramele de sanatate sunt:
– Infectia HIV/SIDA;
– Tuberculoza pulmonara;
– Afectiunile cardiace care necesita proceduri de chirurgie cardiovasculara sau cardiologie interventionala si electrofiziologie;
– Afectiunile onco-hematologice (cancerele);
– Scleroza multipla;
– Unele tipuri de accidente vasculare cerebrale;
– Diabetul zaharat;
– Insuficienta renala cronica in stadiul uremic;
– Hemofilia;
– Talasemia;
– Osteoporoza;
– Gusa datorata carentei de iod;
– Afectiunilearticulare preexistentesau dobanditecarenecesita endoprotezare.

In plus, prin programele nationale se mai finanteaza si efectuarea testelor specifice necesare in scopul realizarii transplanturilor de organe.

CARE SUNT UNITATILE SANITARE PRIN CARE SE DERULEAZA SUBPROGRAMELE DE SANATATE?

Unitatile sanitare prin care se deruleaza subprogramele de sanatate sunt nominalizate de ministerele in subordinea carora functioneaza fiind necesar sa aiba sectii si compartimente de profil.

In situatia in care bolnavul este diagnosticat cu una din afectiunile cuprinse in subprogramele de sanatate intr-o unitate sanitara care nu are sectie sau compartiment de profil dar bolnavul indeplineste criteriile de includere in subprogram, acesta poate beneficia de medicamente si/sau materiale sanitare specifice in una din unitatile sanitare prin care se deruleaza subprogramul national.

Medicamentele ce se acorda in ambulatoriu in cadrul subprogramelor de sanatate se acorda prin farmaciile unitatilor sanitare prin care acestea se deruleaza.

CARE ESTE LEGISLATIA DE REGLEMENTARE A PROGRAMELOR NATIONALE DE SANATATE?

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari sociale de sanatate cu completarile si modificarile ulterioare.

Legea bugetului de stat pe anul 2005 nr. 511/2004.

Hotararea Guvernului nr. 52/2005 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2005.

Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 55/42/2005 pentru aprobarea derularii programelor si subprogramelor de sanatate finantate din Fondul national unic de asigurari de sanatate in anul 2005 cu completarile si modificarile ulterioare.


..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Informatii similare
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Stiati ca?
.................................................................................
Afecţiuni rare

 

Scleroză laterală amiotrofică, sindromul Möbius, miopatie cu corpi zebraţi… S-ar putea să nu fi auzit de niciuna dintre acestea, fiindcă sunt afecţiuni extrem de rare, dar şi foarte grave în cele mai multe cazuri.

 

Luate separat, fiecare dintre aceste maladii afectează un procent foarte redus al populaţiei – prin definiţie, mai puţin de cinci cazuri la 10.000 de indivizi – dar considerate împreună, aproximativ 30 de milioane de europeni suferă de câteva mii de boli rare diferite. Fiindcă există puţini pacienţi şi puţine cazuri medicale înregistrate în timp, nu se cunosc prea multe despre aceste boli în comparaţie cu afecţiunile mult mai des întâlnite. Investigarea, diagnosticarea şi tratarea lor sunt foarte dificile. Şi chiar dacă se pune un diagnostic
corect, tratamentele sunt deseori scumpe şi dificile.


Fiecare viaţă contează

Serviciile naţionale de sănătate şi institutele de cercetare se confruntă cu o dilemă: cum să aloce cel mai bine resursele limitate? Pentru bolile răspândite sau mai mult pentru cele neobişnuite? Un răspuns adecvat la această dilemă ar fi ca ţările să-şi reunească resursele la nivelul UE. Într-adevăr, Comisia Europeană şi cele 27 de state membre se ocupă împreună de bolile rare, de exemplu, prin utilizarea în comun a cunoştinţelor şi a expertizei disponibile. Scopul este acela de a preveni decesele premature, de a-i ajuta pe pacienţi să-şi păstreze calitatea vieţii şi a reduce numărul de cazuri.

 

Sursa: “Agenda Europa”


.................................................................................
Scoala pentru o Romanie Verde
Cele mai citite articole
.................................................................................
  • No results available
.................................................................................
More in Sfaturi utile (9 of 14 articles)


Ghid practic pentru persoanele asigurate 1. Pentru a se inscrie la un medic de familie sau la un medic stomatolog 1. Va trebui sa va decideti asupra medicului de familie sau stomatolog din partea caruia doriti sa beneficiati de asistenta medicala. - asistenta medicala primara se asigura numai de catre medicul de familie, prin cabinete medicale organizate conform Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale, republicata, cu completarile ulterioare si prin cabinete medicale care functioneaza in structura sau in coordonarea unor unitati sanitare apartinand ministerelor si institutiilor centrale cu retea sanitara proprie, ca furnizori de servicii medicale in asistenta medicala primara, autorizati si acreditati potrivit dispozitiilor legale in vigoare. - pentru asistenta medicala stomatologica va puteti adresa oricarui medic stomatolog care functioneaza la un cabinet medical acreditat si care se afla in relatii contractuale cu casa de asigurari de sanatate. 2. Dupa ce v-ati decis asupra medicului de familie care va va acorda ...