Categorie : Sfaturi utile

Ce reprezintă o etichetă?

..............................................................................................................................................................................................................

 

Cumpărăm bunuri şi din alte ţări ale Uniunii Europene, aşa că e foarte important ca etichetele să însemne acelaşi lucru în toate statele membre. Etichetele trebuie să conţină informaţii exacte. Dacă acestea sunt incorecte, consecinţele ar putea fi teribile, în special pentru cei care suferă de alergii sau de intoleranţe alimentare. Legislaţia UE reglementează ce poate sau ce trebuie să apară pe etichetele de alimente, pentru a garanta informarea consumatorilor cu privire la: ingredientele pe care le conţin, data expirării, producătorii acestora, originea lor, modul de depozitare şi de preparare.


Ce trebuie să ştii

• Ingredientele sunt enumerate în ordinea descrescătoare a greutăţii lor într-un acelaşi nume. produs. Trebuie menţionate toate componentele, inclusiv apa şi aditivii alimentari.
• Conform legislaţiei UE, dacă produsele alimentare conţin un ingredient sau o substanţă care ar putea determina anumite efecte adverse, această informaţie trebuie să apară pe etichetă.
• Detaliile despre adresa de contact a producătorului trebuie să fie menţionate clar pe etichetă, astfel încât consumatorii să poată face plângeri sau să poată obţine mai multe informaţii despre produs.
• Imaginile de pe etichetă trebuie să fie precise. Iaurtul de căpşune care nu conţine arome naturale, ci artificiale, nu poate avea marcată pe recipient o imagine cu căpşune.
• Verifică informaţiile de genul „A se consuma înainte de” şi „Preferabil până la”, pentru a nu te îmbolnăvi. Indicaţia „Pe raft până la” se adresează personalului magazinului şi nu cumpărătorilor.
• Atenţie la timpul pentru dezgheţare şi pentru gătit. Pentru a fi sigur că bacteriile şi virusurile sunt distruse, citeşte pe etichetă informaţiile despre depozitarea şi pregătirea mâncării.
• Etichetele cu informaţii despre conţinutul nutritiv prezintă, de exemplu, cantitatea de energie, de proteine, de carbohidraţi, de grăsimi, de fibre, de sodiu, de vitamine şi de minerale din alimente. În UE, aceste informaţii nu sunt obligatorii, cu excepţia cazului în care se solicită date despre aportul de calorii sau de substanţe nutritive al alimentului respectiv.


Informaţii clare

Dacă produsele scumpe au fost înlocuite cu alternative mai ieftine, eticheta trebuie să specifice acest lucru. De exemplu, dacă se amestecă margarină ieftină cu unt scump, consumatorii trebuie să fie informaţi. Dacă alimentul este „umflat”, de exemplu adăugând apă în şuncă sau în carnea de pui, pe etichetă trebuie să apară această informaţie. Unele produse alimentare au o reputaţie excelentă dincolo de graniţele naţionale, astfel încât beneficiază de „protecţie pentru locul de origine”. Asta înseamnă că şunca de Parma trebuie să provină din oraşul Parma din Italia, iar şampania trebuie să provină din regiunea franceză cu acelasi nume.


Etichetele conform normelor UE şi alergiile

Circa 2% dintre adulţi şi 5% dintre copii suferă de alergii alimentare. Impactul alergiilor acoperă o gamă largă, de la iritaţii uşoare până la deces, astfel încât etichetarea explicită a alimentelor este extrem de importantă. Legislaţia UE solicită menţionarea tuturor ingredientelor (sau a substanţelor care au intrat în procesul de fabricaţie a alimentelor), în special ingredientele cu potenţial alergen, cum sunt alunele.
Printre ingredientele alergene se numără:
• cereale care conţin gluten;
• crustacee (fructe de mare – crabi, homari, creveţi mici sau mari etc.);
• ouă;
• peşte;
• alune;
• andive (ATENŢIE! NU ÎNSEAMNĂ ŢELINĂ)
• alte fructe (migdale, alune de pădure, arahide, anacard, pecan, alune braziliene, fistic, nuci pădureţe, căpşune)
• seminţe de susan;
• fasole;
• soia;
• lapte;
• muştar
• bioxid de sulf şi sulfaţi la concentraţii înalte

 

 

Sursa: “Agenda Europa”


..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Informatii similare
..............................................................................................................................................................................................................
..............................................................................................................................................................................................................
Stiati ca?
.................................................................................
Adevărul despre produsele contrafăcute

 

Se înregistrează o explozie a bunurilor contrafăcute sau copiate şi vândute ilegal. Dar de ce nu ar trebui să cumpărăm falsuri? Există o mulţime de motive – poţi să ai de suferit, cei care fac afaceri legal pot avea de suferit sau poţi să susţii fără să vrei crima organizată şi terorismul. Vameşii de la graniţele UE descoperă cantităţi din ce în ce mai mari de produse contrafăcute, cum ar fi medicamente, alimente, apă îmbuteliată, echipamente electrice, jucării, CD-uri, DVD-uri, jocuri pentru calculator, îmbrăcăminte de firmă, poşete, bijuterii, ceasuri, produse cosmetice şi băuturi alcoolice.

Este dificil de determinat valoarea pierderilor provocate de bunurile contrafăcute şi piratate, însă după unele estimări s-ar ridica la 355 de milioane de euro anual. În 2006, vămile din UE au confiscat peste 128 de milioane de bunuri contrafăcute şi piratate din aproape întreaga gamă de produse existente pe piaţă. În afară de medicamentele confiscate, care au crescut cu 380% comparativ cu 2005, creşterea numărului de articole de uz personal reţinute constituie de asemenea un motiv de îngrijorare dacă ne gândim că printre acestea se numără produse precum creme, pastă de dinţi şi lame de ras. Una din cauzele acestei explozii în comerţul cu falsuri este posibilitatea producerii lor în prezent la scară industrială. Profiturile astfel obţinute cresc şi foarte multe organizaţii internaţionale ilegale sunt acum implicate în activităţi de contrafacere.


E periculos

Cele mai multe produse contrafăcute sunt fabricate de entităţi anonime care nu respectă cerinţele de sănătate, siguranţă şi calitate. Prin urmare, aceste bunuri contrafăcute au deseori o calitate inferioară şi uneori sunt chiar periculoase. Iată câteva exemple de produse contrafăcute periculoase:

• Plăcuţe de frână care pot duce la producerea unui accident dacă nu funcţionează.
• Vodcă la care s-a folosit antigel.
• Instrumente pentru chirurgie care pot afecta desfăşurarea operaţiilor medicale.
• Ţigări cu un nivel ridicat de gudron.
• Cremă de protecţie solară cu un nivel necorespunzător sau inexistent de protecţie împotriva razelor ultraviolete de tip A sau B.

Înainte să cumperi un produs, ar fi bine să te gândeşti la următoarele trei lucruri (cei trei P):

• Persoana – de la cine cumperi?
• Locul („place” în engleză) – comercianţii care fac afaceri legal nu vând pe stradă.
• Preţul – dacă preţul pare prea mic pentru un produs autentic, atunci probabil că este un fals.


De ce nu e bine să cumpărăm produse contrafăcute?

În afară de riscurile şi pericolele implicate, dacă ai cumpărat un produs contrafăcut şi constaţi că are defecte, va fi foarte dificil sau imposibil să fii desbăgubit. Costurile sunt enorme în toată lumea şi ele se referă la pierderea veniturilor cuvenite, afectarea companiilor care fac afaceri legal şi la consecinţele asupra ocupării forţei de muncă. S-a estimat că profiturile anuale din activităţile provenite din bunuri contrafăcute sunt echivalente cu sumele cheltuite pe turism la nivel mondial. Mai rău chiar, poţi să susţii fără să vrei crima organizată şi terorismul.

 

Sursa: “Agenda Europa”


.................................................................................
Scoala pentru o Romanie Verde
Cele mai citite articole
.................................................................................
  • No results available
.................................................................................
More in Sfaturi utile (3 of 14 articles)


  Alcoolul este considerat a treia problemă de sănătate în Europa. Autorităţile sunt din ce în ce mai preocupate de creşterea procentului de alcoolism şi a bolilor pe care le cauzează, în special în rândul tinerilor care nu au împlinit încă vârsta majoratului. În ultimii 10 ani, în Europa, s-a constatat o creştere a consumului de alcool (îndeosebi a obiceiului de a bea mult “dintr-o răsuflare”), mai ales printre fete. Riscuri Alcoolul este un drog, o substanţă chimică ce afectează modul de funcţionare al organismului: tulbură mintea, modifică reacţiile chimice din creier, influenţează modul de a gândi, a simţi, a vorbi şi a se mişca al oamenilor. Multe dintre efectele sale sunt periculoase şi pot fi chiar fatale. Dacă utilizarea lui este larg raspandită, nu înseamna că este sănătos să-l folosim. Majoritatea tinerilor nu sunt conştienţi de riscurile la care se expun când consumă băuturi alcoolice. Ei au mai mult ...